Nataļja Tura (1972) Ābolu ievārījums (fragments)

Nataļja Tura (1972) Ābolu ievārījums (fragments)

Bet dārzā paukstēdami krita āboli, krita zālē un melnajā, mēslotajā zemē, un tie, kuri palika guļam zālē, rādīja visiem savus sārtos, tīros vaigus, bet tie, kas melnzemē tikuši, kautrējās, jo to vaigi bija ar melnām strīpām kā palaidņa puikām. Mamma žēlojās:
– Es teicu, vajadzēja vairāk ziemas šķirņu stādīt!
Tā viņa sacīja ik gadus, un arī tagad, tāpat kā ik gadus, tēvs viņai atbildēja:
– Ko tad tu ar tiem ziemniekiem darītu? Uz tirgu brauktu, vai?
(..)
Un uz pavarda pļepēja liels, sarkansānains katls ar āboliem, mamma žēlojās, ka ābolu ievārījumam cukuru vien nevarot piepirkt, tāpat tas neesot stāvētājs, bet nevarēja laist mantu postā, cik tad iespējams apēst, īrnieku bērniem arī zobi rādījās nomizoti. Ābolu trakums gāja pāri Āgenskalnam, ābeles, pāri sētām cita citā saskatījušās, ar steigu raisījās vaļā no savas šīsvasaras nastas, un āboli paukstēja zemē, dienu un nakti ik pa brīdim bija dzirdams klusais troksnis, un mamma pamodusies grozījās gultā, iztēlē viņa atkal skatīja pilnus grozus. Dārzā krita āboli, rudens nāca pāri tāliem laukiem, tik tāliem, ka vēl to nevarēja ieraudzīt. Un ik rītu kokos augļu palika mazāk, un ik jaunu rītu ābeles varēja atliekt savus zarus taisnākus.

Fragments no Dagnijas Zigmontes romāna “Adieņi” (1993)

***

Ābolu pudiņa recepte no grāmatas “Mājturības un virtuves māksla ar 516 receptēm, aizrādījumiem un zīmējumiem”, sastādījusi K. Breikše, izdevis Valters un Rapa 1935. gadā.

10-12 lielākus saldskābus ābolus nomizo, sagriež četrkantainos sīkos gabaliņos un sajauc ar drusku cukura. Tad ņem sešus olu dzeltenumus ar 3 karotēm cukura, kuļ 1/2 stundu; pieliek 200 g sakulta sviesta, vēl krietni sakuļ, pēc tam pielej 1/2 litra piena, piemaisa 4 karotes rīvmaizes. Beidzot ar putās sakulto olbaltumu izmaisa ābolus un liek formā, pārlejot ar sagatavoto maisījumu. Cept var nevisai karstā krāsnī.

P. S. Recepti izmēģināju, jāprecizē vēl proporcijas, bet citādi šķiet patīkami atšķirīga no pudiņa ar baltmaizi. Noteikti jācep zemā temperatūrā!

Advertisements