Manā blogā ir ievilkusies pauze, kuru gribētos pārtraukt. Tā jau nav, ka es vairs nelasu, taču ļoti daudz no lasītā nav grāmatas, savukārt grāmatas tiek lasītas ļoti lēnām. Pēdējos mēnešos vispār kulturālās izklaides ir novirzījušās citā virzienā − uz teātriem un koncertiem. Lēnītēm iedvesmojos no Spīganas lieliskā pēdējā raksta “Par tiesībām kritizēt”, jo tīri labprāt pastāstītu par saviem kultūras izgājieniem, vienīgi līdz šim domāju, ka no tā visa es saprotu vēl mazāk nekā no literatūras. Varbūt tuvākā laikā saņemšos nekaunības, taču šobrīd gribētu prezentēt savā blogā jaunu rubriku − “Grāmatas ir garšīgas”. Man jau iepriekš ir paticis literatūrā aprakstītos ēdienus un dzērienus izpētīt un pagaršot arī reālajā dzīvē, taču līdz šim tas ir noticis grāmatas apraksta ietvaros. Pēdējais laiks šos rāmjus paplašināt un saulainā Vasarsvētku svētdienā jūs uzcienāt ar brīnišķīgo Vinnija Pūka rabarberu rausi.

“Pūks nosēdās uz liela akmens un pūlējās apdomāt, ko ēzelītis gribēja ar to sacīt. Tas izklausījās ļoti mīklaini, bet mīklas nebija Pūka stiprā puse, jo viņš jau bija tikai lācītis ar zāģu skaidām galvā. Tāpēc viņš nolēma uzdziedāt ēzelītim “Rabarberu rausi”:

Rabarberu − rabarberu − rabarberu rausis!

Kam baravikai kāja un medus podam ausis?

Es to mīklu uzminēšu, ja tu minēt ļausi:

Rabarberu − rabarberu − rabarberu rausis!

.

Rabarberu − rabarberu − rabarberu rausis!

Kam karote grimst medū, bet peld pa virsu sausiņš?

Es to mīklu uzminēšu, ja vien tu man ļausi:

Rabarberu − rabarberu − rabarberu rausis!

.

Rabarberu − rabarberu − rabarberu rausis!

Kamdēļ var lidot zivis, bet nevar lidot strausi?

Es to mīklu uzminēšu, ja tu minēt ļausi:

Rabarberu − rabarberu − rabarberu rausis!

.

− Pareizi, − I-ā teica. Dziedi vien. Trādi-rīdi-ral-la-lā, viss ir jauks vasarā. Dziedi un līksmojies.”

A.A.Milns “Vinnijs Pūks un viņa draugi” (no angļu val. tulk. V.Belševica)

IMG_8631

Rabarberu rauša recepte: ņem 5-6 rabarberu kātus, novelk tiem miziņu un sagriež gabaliņos, apber ar cukuru un kādu brīdi ļauj atsuloties. 180 g mīksta sviesta sakuļ ar 100 g cukura, pa vienai piesit 3 olas. Viendabīgai masai pievieno 200 g miltu un 1 tējkaroti cepamā pulvera. Garšai var piepilināt vaniļas esenci vai pierīvēt citrona miziņu. Mīklu izklāj plātsmaizes vai lielajā tortes formā, pa virsu saber notecinātus rabarberu gabaliņus, kurus apbārsta ar cukuru. Cep 180 grādos aptuveni pusstundu.

Advertisements